- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Coaliția PSD-PNL face vineri o nouă încercare de stabilire a calendarului electoral pentru 2024
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Într-o încercare finală de a ajunge la un acord în privința calendarului electoral pentru acest an, liderii PSD și PNL se reunesc astăzi la Palatul Victoria, după ședința de guvern programată pentru ora 11:00. Această întâlnire vine în contextul unor negocieri tensionate între cele două partide aflate la guvernare, cu privire la posibila comasare a alegerilor locale, prevăzute inițial pentru toamnă, cu cele europarlamentare, care vor avea loc în 9 iunie.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a sugerat dorința partidului său de a comasa nu doar alegerile locale cu cele europarlamentare, dar și alte scrutine importante din cursul anului, într-o declarație făcută la întoarcerea sa din Italia.
Termenul limită unanim acceptat pentru stabilirea calendarului electoral este ziua de marți, 20 februarie. După această dată, orice modificare a legislației electorale necesară pentru ajustarea calendarului ar deveni impracticabilă din punct de vedere legal, potrivit unei surse din PNL. Printre acțiunile necesare se numără finalizarea modificărilor în Codul Administrativ până pe 11 martie, pentru a respecta drepturile electorale ale candidaților.
Discuțiile din coaliție au fost până acum marcate de divergențe semnificative, PNL exprimându-și dorința de a comasa doar alegerile locale cu cele europarlamentare, în timp ce PSD insistă pentru o discuție extinsă ce ar include toate alegerile anului, inclusiv comasarea alegerilor parlamentare cu turul doi al prezidențialelor.
Un alt punct de tensiune îl reprezintă stabilirea unui candidat comun la alegerile prezidențiale, PSD argumentând că succesul PNL în europarlamentare depinde de comasarea alegerilor, în timp ce liberalii refuză ideea unui candidat comun dacă acesta nu provine din rândurile lor.
În fața acestor tensiuni, PNL a sugerat posibilitatea ieșirii de la guvernare, o mișcare la care premierul Ciolacu a răspuns afirmând că și-ar depune mandatul în cazul unei astfel de evoluții. O astfel de decizie ar putea avea implicații semnificative pentru ambele partide, într-un an electoral încărcat, punând presiune asupra negocierilor pentru a găsi un teren comun.
Această întâlnire reprezintă o ultimă șansă pentru coaliție de a depăși divergențele și de a stabili un calendar electoral care să corespundă atât nevoilor legale, cât și așteptărilor politice, într-un moment crucial pentru scena politică românească.